Guide til kryptovaluta Wallet

Guide til kryptovaluta Wallet

Hvad er en kryptovaluta wallet og hvordan virker en wallet?

En kryptovaluta wallet er en sikker digital lommebog/sted, der bruges til at gemme, sende og modtage digital valuta som bitcoin, litecoin osv. De fleste kryptovaluta har egen officiel wallet eller en anbefalet tredjeparts wallet. For at bruge og købe kryptovaluta kræver det at man har en wallet. Der er nogle som ikke har en decideret wallet, men opbevare deres kryptovaluta på fx Coinbase, hvor man kan købe eller på en exchange, men dette kan ikke anbefales medmindre det er små beløb.

TIP : Hvis du vil have en simpel wallet og mulighed for at købe kryptovaluta, så kan Coinbase benyttes, men ikke hvis det drejer sig om store beløb

Hvordan virker en kryptovaluta wallet?

Det er ikke selve kryptovaluta der bliver gemt i en wallet, men din private nøgle. En privat nøgle er en kode kun til dig og der hvor du opbevare kryptovaluta. En privat nøgle bor gemmes væk og bestemt ikke deles offentligt. Det er din private nøgle der er tegn på du ejer en given kryptovaluta og samtidig visser den hvor meget du ejer af den pågældene kryptovaluta. Så i en wallet er der private og offentlige nøgler til en given kryptovaluta. Det er disse nøgler der giver dig mulighed for at sende og modtage, samt handle med kryptovaluta.

Hvilken kryptovaluta wallet skal man bruge?

Der er mange forskellige muligheder at vælge imellem når man skal have en wallet. Det kan anbefales at benytte den wallet som den pågældende kryptovaluta anbefaler. I disse wallet kan der dog oftest ikke gemmes flere forskellige kryptovaluta og derfor kan der også gøres brug af en multi kryptovaluta wallet, hvor der kan være flere forskellige kryptovaluta. En multi kryptovaluta wallet understøtter dog heller ikke alle kryptovaluta, men du kan se hvad den pågældende wallet understøtter inden du opretter den wallet. Se wallet vi anbefaler her

Der er også offentlige wallet, som fx Ledger Nano S. det minder om en lille usb, hvorpå du kan gemme dine private og offentlige nøgler og dermed opbevare dine kryptovaluta. En offentlig wallet er en af de mest sikre løsninger, da denne løsning også er sikret mod hacker angreb.

Hvis du er ny i kryptovaluta handel så:

Download den officielle (eller officielt godkendte) tegnebog fra den officielle hjemmeside.

Tilmeld dig en service som coinbase (som håndterer en wallet og bytter med en konto).

Eller brug en universel tegnebog som du kan finde her

Er du ikke helt ny i kryptovaluta markedet, så er der en lang række wallet og der er forskellige fordelle og ulemper ved dem alle. 

VIGTIGT : Du skal være meget varsom, hvis du benytter en software wallet. Det er en wallet som hentes ned på din computer og derpå gemmer kryptovaluta, men det er set at disse er malware, der udnytter folks uvidenhed og så risikere du at miste det hele. Så benyt kun wallet som kommer fra kilder du stoler på.

VIGTIGT : Del aldrig din wallet-adgangskode eller private nøgle og vær varsom med at skrive disse ned. Kommer disse i de forkerte hænder så kan de udnyttes til at stjæle dine kryptovaluta.

Er kryptovaluta wallet sikrer?

Alle kryptovaluta wallet er bygget til at være sikrer, men sikkerheden kan adskille sig fra wallet til wallet og ligesom med dine adgangskoder til diverse ting, så skal du også være varsom i forhold til din wallet. En god ide er at benytte Google Authenticator, som giver et ekstra lag sikkerhed og ellers benyt officielle og troværdige wallet. Du kan også sikkerhedskopiere din wallet og kryptere den, så kan du gemme dette på en usb eller cd, så du altid har en sikret kopi. Mister du din wallet eller dine nøgler, så mister du også din kryptovaluta.

Typer af wallet

Der er en række forskellige typer af tegnebøger, du kan bruge, herunder online, offline, mobil, hardware, desktop og papir. Hver af disse refererer til, hvilken type wallet der gemmes kryptovaluta på og om dataene er gemt online eller ej. Nogle wallet tilbyder mere end en metode til at få adgang til sin wallet – f.eks. Bitcoin Wallet er et desktop-program og en mobilapp.

Her nedenfor kan du se hvilken wallet der er.

Desktop Wallet : Den mest almindelige type wallet. Typisk en app, der forbinder direkte til en kryptovaluta

Mobil wallet : En wallet der køres fra en smartphone-app.

Online Wallet : En online wallet er bogstaveligt talt en web-baseret tegnebog. Du downloader ikke en app, men data er hostet på en reel eller virtuel server. Nogle online tegnebøger er hybride tegnebøger, der tillader kryptering af private data, før de sendes til online-serveren.

Hardware Wallet : Dedikeret hardware, der er specielt bygget til at gemme kryptovaluta og holde det sikkert. Dette omfatter USB-enheder. Disse enheder kan gå online for at foretage transaktioner og få data og derefter kan tages offline til transport og sikkerhed.

Trezor Lidt dyr, men har egen skærm og godkend-knap.

Ledger Billige løsninger og mest til hjemmebrug.

Papir wallet: Du kan faktisk udskrive en QR-kode til både en offentlig og privat nøgle. Dette giver dig mulighed for både at bruge og modtage digital valuta ved hjælp af en papirplade. Med denne mulighed kan du helt undgå at gemme digitale data om din valuta ved at bruge en papirplade. 

En papir wallet er en af de mest sikre måder at opbevare bitcoin og andre kryptovaluta på. Med en papir wallet, printer du koderne på papir. Så gælder det om at passe på disse papire og gemme dem godt.

BlockChain.info er en wallet der tilbyder muligheden for at lave papir wallet. Se også denne guide til paper wallet

VIGTIGT : Husk at med enhver tegnebog, hvis du mister din private nøgle, så mister du dine penge . Det gælder for papir wallet, hardware wallet, eller enhver anden wallet type. Grunden til at du mister dine nøgler betyder ikke noget; der er ingen måde at få din kryptovaluta tilbage på.